IKEA meatballs/IKEA masové koule
Hi! I'm sure you know IKEA food and you eat someday their meatballs with chips or potatoes. Did you ever think about making them at home? I DID, today! I was thinking about dinner and thought it's not bad idea. I didn't expect it but actually it was delicious and taste as same as in IKEA . It's easy even if you are beginner who never cook before. So, there is recipe :) .. /
Ahoj! Jsem si jistá, že znáte IKEA jídlo a někdy jste jedli jejich masové koule s hranolky nebo bramborami. Přemýšleli jste někdy nad tím udělat si je doma? Tak já dnes ano! Přemýšlela jsem nad večeří a říkala jsem si, že to není špatný nápad. Nečekala jsem to, ale ve skutečnosti to je skvělý a chutná to stejně jako v IKEA. Je to jednoduché i pro začátečníky, kteří nikdy před tím nevařili. Tak, tady je recept :) ..
Ahoj! Jsem si jistá, že znáte IKEA jídlo a někdy jste jedli jejich masové koule s hranolky nebo bramborami. Přemýšleli jste někdy nad tím udělat si je doma? Tak já dnes ano! Přemýšlela jsem nad večeří a říkala jsem si, že to není špatný nápad. Nečekala jsem to, ale ve skutečnosti to je skvělý a chutná to stejně jako v IKEA. Je to jednoduché i pro začátečníky, kteří nikdy před tím nevařili. Tak, tady je recept :) ..
Meatballs:
500g minced meat
1 egg
70g/75g breadcrumbs
100 ml milk
1 bigger onion
1 spoon olive oil
salt
basil, grill spice (burger spice), marjoram, mix of italy spice
Sauce:
500 ml bouillon
100 ml cream (12% is the best)
2,5 spoons flour
lemon juice (just a little bit for a better taste)
salt
Onion cut on a small pieces, fry on pan and when it's done, mix all ingredients in some bowl. When you're sure it's properly mix, make small balls. I cooked them in oven so I put balls in ovenproof dish and put on them a little bit of oil. Bake them on 180C for maybe 20 minutes (It depends how big they are). Or you can fry them in pan. It's on you what is better for you.
Now sauce:
Put cream, flour, lemon juice and salt into a bouillon. Let it boil and stir until it's properly heavy.
You can cook chips or potatoes, it's your call :)
And we're done!
Masové kuličky
500g mletého masa
1 vejce
70g/75g strouhanky
100 ml mléka
1 větší cibule
1 lžíce olivového oleje
sůl
bazalka, majoránka, grilovací koření (já použila Farmářské koření), Italské bylinky
Omáčka:
500ml hovězího vývaru
100 ml smetany (12%)
2,5 lžíce hladké mouky
citronová štáva (stačí trochu pro lepší chut, pozor na kyselost)
sůl
Cibuli nakrájejte na malé kousky a osmahněte na pánvi. Když je hotová, všechny ingredience smíchejte v míse. Když si jste jistí, že je to pořádně smíchané, udělejte malé kuličky. Já jsem je pekla v troubě, takže jsem je dala do zapékací mísy a na ně trochu oleje. Pekla jsem je na 180C po dobu cca 20 minut (záleží jak jsou kuličky velké). Nebo je můžete osmahnout na pánvi. Je to na vás, co je pro vás lepší.
A omáčka:
Do hovězího vývaru dejte smetanu, mouku, sůl a podle chuti citronovou štávu. Když se to začne vařit, míchejte dokud není správně hustá.
A je hotovo!
Komentáře
Okomentovat