Hot Cross Buns recept

Ahoj všichni! Pokud rádi pečete a rádi zkoušíte něco novýho, tak mám pro vás bomba recept na Hot Cross Buns. Je to tradiční anglické pečivo, které se podává na Velikonoce. Je to nadýchaná houska na sladký způsob, která je nejlepší rozkrojená s máslem ještě za tepla. Příprava je celkem zdlouhavá, takže doporučuji vymezit si na to dostatek času, ale výsledek za to stojí. 

Suroviny:

200ml mléka
50g másla
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky sušeného droždí
100g jemného cukru krupice
500g hladké bílé chlebové mouky (přesáté)
1 lžička soli
2 lžičky perníkového koření
1 lžička skořice
2 prošlehané vejce (jedno do těsta a druhé na potření)
150g sušeného ovoce (já dávala pouze rozinky)
rostlinný olej na potření

Na bílé křížky:
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce jemného cukru krupice


Postup:

- V kastrolu zahřejeme mléko, máslo a vanilkový extrakt. Až se máslo rozpustí, kastrol odstavíme a necháme trochu vychladnout. Až směs bude vlažná, všleháme do ní 2 lžičky droždí s 1 lžící cukru. Na 10 minut přikryjeme, dokud to nezpění.

- Do mísy si odvážíme suché přísady (mouku, cukr, sůl a koření). Vmícháme vejce a kvásek a zpracujeme do těsta, které na pomoučené ploše hněteme 10 minut. Poté ho roztlačíme na obdélník a posypeme sušeným ovocem. Znovu prohněteme, ale tentokrát jen krátce a jemně, aby se ovoce zapracovalo.

- Těsto vložíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě 1 - 2 hodiny kynout (dokud nezdvojnásobí objem). Když je vykynuté, vyklopíme ho na pomoučenou plochu, vyboucháme a rozdělíme na 10 - 12 kousků, ze kterých uděláme kuličky, které na plechu, vyloženým pečícím papírem, jemně vyválíme. Přikryjeme fólií a necháme další 1 - 2 hodiny kynout. 

-Troubu předehřejeme na 220°C (plyn stupeň 7). Bochánky potřebe rozšlehaným vejcem. Na křížky si smíchejte mouku s cukrem a vodou tak, aby směs šla roztírat (pozor,ať to není příliš řídké). Směs přesuneme do cukrářského sáčku a na bochánky nastříkáme křížky. 

- Pečeme na horní příčce trouby 15 - 20 minut, ale i tak je potřeba se kouknout dříve, v mojí troubě byly hotové za 10 minut. 

- Po upečení necháme 15 minut chladnout a můžeme podávat!!


Pokud se vám můj blog líbí a chcete dostávat informace o aktuálních článcích, můžete dát like na -> facebooku nebo sledovat na -> instagramu:). Přidávám tam pravidelně fotky, takže nemusíte čekat na článek.

Bon appetite, eN ♥



Komentáře

Oblíbené příspěvky