Vege švédské IKEA kuličky
Ahoj, kamarádi. Zase jsem měla dlouhou odmlku, ale konečně jsem se dostala k tomu napsat další článek. Před nějakým tím měsícem jsem se dala na vegetariánství - z důvodu svého přesvědčení a z důvodu nového zdravého stylu, který jsem zjistila, že mi vyhovuje a cítím se líp. Ale občas ta chuť na něco nezdravého se najde a já si zasteskla po IKEA kuličkách a tak jsem pátra po internetu, jestli není i bezmasá varianta a hle, je!
Chuťově jsou fakt skvělé, ale pokud jste masožravci jako můj přítel, přihazuju odkaz na pravé IKEA Meatballs - IKEA masové kuličky - recept
Tak a teď můžeme přejít k receptu.
Kuličky
Suroviny:
300g lilku
200ml uvařeného bulguru
1 cibule
2 stroužky česneku
100g hladké mouky (pokud jste vegani, tak mouku podle vašeho výběru)
koření - já použila koriandr, sůl, chilli, argentinské koření a trochu červené papriky
Postup:
- Nejdříve si nakrájíme lilek na kostičky, dáme na plech s pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem a promícháme - dáme do trouby na cca 15-20 minut na 180°C.
- Než se lilek dopeče, připravíme si podle návodu bulgur a pak ho dáme vychladnout.
- Oloupeme si cibuli a nakrájíme na kostičky, oloupeme česnek a nakrájíme na jemné plátky.
- Cibuli s česnekem orestujeme dozlatova a dáme vychladnout.
- Všechny suroviny pokojové teploty smícháme dohromady a tyčovým mixérem rozmixujeme, až nám z toho vznikne taková lepkavá hmota. (šlupky z lilku ničemu nevadí, většina se rozmixuje a na chuti nijak neublíží)
- Přimícháme mouku a dochutíme podle vlastní fantazie a chuti.
- Ze směsi tvoříme kuličky, já jsem je ještě obalovala ve strouhance, ale můžete i bez strouhanky a smažíme na pánvičce.
Omáčka
Suroviny:
500ml hovězího vývaru
100 ml smetany (12%)
2,5 lžíce hladké mouky
citronová štáva (stačí trochu pro lepší chut, pozor na kyselost)
sůl
Postup:
Do hovězího vývaru dejte smetanu, mouku, sůl a podle chuti
citronovou štávu. Když se to začne vařit, míchejte dokud není správně
hustá.
Pokud se vám můj blog líbí a chcete dostávat informace o aktuálních článcích, můžete dát like na -> facebooku nebo sledovat na -> instagramu:). Přidávám tam pravidelně fotky, takže nemusíte čekat na článek.
Komentáře
Okomentovat