Švýcarský krém
Protože se ve svém pečení, a hlavně zdobení, snažím zdokonalovat, stále hledám nové recepty, nové tipy a triky a při svém pátrání jsem objevila senzační Švýcarský máslový krém.
Nikdy jsem nebyla fanda máslových krémů, vždy jsem se jim při zdobení vyhýbala a nebo používala tak tenkou vrstvu, aby nebyl ani cítit. Po přečtení recenzí lidí, kteří ho zkoušeli, jsem si říkala, že tomu dám šanci a vyzkouším ho.
Byla jsem fakt překvapená, když jsem zjistila, že opravdu je výborný a ještě se s ním krásně zdobí. V lednici vydrží 14 dní a v mrazáku až měsíc, což je pro mě opravdu senzační, protože ne vždy se zadaří vypotřebovat to celé najednou. Podobnou technikou se potom dá udělat i Italský krém, ale ten jsem ještě nezkoušela, určitě časem vyzkouším a možná i přihodím recept, když bude stejně dobrý.
Tak a můžeme jít na recept.
Pod receptem najdete pár tipů, které jsou užitečné a taky mi dost pomohly při mém prvním krému
Suroviny:
5 bílků
452g másla v pokojové teplotě
300g cukru krystal
špetka soli
1 lžíce vanilkového extraktu (pokud chcete jinou příchuť, tak místo vanilkové pasty použijte s jinou příchutí)
Postup:
- Bílky budeme zahřívat ve vodní lázni, čili si vybereme misku, která se dobře vejde do hrnce, ale tak, aby se nedotýkala vody.
- Hrnec s vodou dáme už na plotnu a začneme vařit vodu
- Do mísy dáme bílky, cukr a sůl a metličkou vyšleháme tak, aby se ingredience co nejvíce spojily.
- Mísu dáme do hrnce s vařící se vodou, pozor, aby se mísa nedotýkala vody v hrnci, a začneme bílky zahřívat.
- Příležitostně bílky promíchejte, dokud se nezahřejou. Když jsou zahřáté, musíme metličkou už míchat neustále, dokud nedosáhnou teploty 72°C.
- Když je zahřáto na správnou teplotu, bílky přelijeme do robota a začneme šlehat, dokud nevychladnou na pokojovou teplotu. (většinou to trvá 10-15minut)
- Když má sníh pokojovou teplotu, začneme postupně zašlehávat máslo.
- Vždy to přidávejte po malých kouskách a sledujte, aby ten kousek byl vždy pořádně rozšlehaný.
- Dobrá rada: Krém začněte zkoumat až po tom, co zašleháte poslední kostku másla. Během procesu to vypadá jak když krém je v prčicích a na výhoz, ale vše se srovná, až úplně na konci. Při prvním pokusu jsem měla ten stejný pocit a už panikařila, že se to nepovedlo, ale nakonec se vše krásně vyšlehalo.
- Po zapracování másla zbývá už poslední krok a tím přidat příchuť. Já jsem zatím použila jen vanilkovou pastu, ale je na vás co tam dáte. Experimentování se meze nekladou :)
Důležité tipy:
- Je potřeba dát přesnou várku másla, pokud dáte méně, nikdy z toho nebudete mít pevný krém.
- Pokud nemáte doma teploměr, dobrý trik jak poznat, že je to hotový je ten, že na bílky sáhnete a když je promnete mezi prsty, cítíte, že je z toho lepkavá hmota, která vypadá jak rozpuštění marshmallow
- Je opravdu důležité dodržet šlehání do pokojové teploty, protože kdyby byl sníh ještě teplý a začali byste přidávat máslo, tak by se v tom rozpustilo a byla by z toho kaše a krém z toho už nevyšleháte.
Napište mi do komentářů, jestli jste někdy zkoušeli, jak vám chutnal a jak se vám s ním pracovalo, budu ráda za každý názor. To stejné pokud budete mít nějaké otázky, ráda poradím :o)
Pokud se vám můj blog líbí a chcete dostávat informace o aktuálních článcích, můžete dát like na -> facebooku nebo sledovat na -> instagramu:). Přidávám tam pravidelně fotky, takže nemusíte čekat na článek.
Bon appetite, eN ♥
Komentáře
Okomentovat