Třešňové chutney

Předem bych se chtěla omluvit, že zatím není fotka, ale nějak mě nenapadlo si to vyfotit, ale napravím. V nejbližší době budu dělat ještě pár skleniček. 
Dostala jsem spoustu třešní a přemýšlela jsem co s nimi a vzpomněla jsem si, že na podzim jsem dělala hruškové chutney. Tak jsem si našla třešňové a výsledek byl na světě. Zjistila jsem, že v podstatě se dá udělat z jakéhokoliv ovoce, které je zrovna sezóní a jako doplněk k masu, obzvláště teď v létě, když je spousta grilovaček, je skvělý. 
A já mám pro vás recept, abyste i vy si mohli tuto lahůdku užít.
Suroviny:
 800g třešní
200g jablek
2 lžíce oleje
1 velká cibule
3 stroužky česneku
100ml octa (nejlépe balsamico)
150 - 200g cukr krupice (já jsem dala cca 180g, aby to nebylo tak kyselé)
1 lžička soli
chilli paprička (já mám z Tesca koupená chilli semínka, tak jsem od oka něco nasypala)

Postup:
- jablka si oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kousky
- doporučuji třešně vypeckovat předem, já jsem to neudělala a pak se mi nepovedlo všechno vylovit a je to potom fakt otrava dávat si pozor
- V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme cibulku dozlatova
- když už bude chytat barvu, přidáme chilli a ještě chvilku restujeme
- přidáme třešně, jablka, česnek a osolíme - pořádně promícháme
- přidáme cukr a zalijeme octem - pokud se rozhodnete přidat obyčejný cukr, doporučuji právě více toho cukru, někde mezi 160-200g, pokud použijete balsamico, stačí spíše méně cukru, není tak kyselý
- přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plamení za občasného promíchání, dokud se nebude dělat při míchání za vařečkou "cestička"
- Když se vám za vařečku bude "cestička" okamžitě spojovat, je to stále moc řídké a musíte pokračovat ve vaření
- Pokud jste nechali příliš velké kusy, bude potřeba tyčovým mixérem rozmixovat, pak to hned bude houstnout lépe
- Z tohoto množství jsem z toho měla 3 malé kořenkové skleničky z IKEA. Myslím si, že klasické sklenice budou tak maximálně 2 - 2 a půl.
- Hotové chutney nalijeme do skleniček a buď zavaříme v myčce/troubě nebo pořádně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. 

A to je celé :) Přeji dobrou chuť a těším se, až se pochlubíte jak chutnalo vám a vašim známým. Určitě s tím budete mít ohromný úspěch. Je to něco netradičního, ale přitom tak skvělého.


Pokud se vám můj blog líbí a chcete dostávat informace o aktuálních článcích, můžete dát like na -> facebooku nebo sledovat na -> instagramu:). Přidávám tam pravidelně fotky, takže nemusíte čekat na článek.

Bon appetite, eN ♥

Komentáře

Oblíbené příspěvky