Mřížkový jablečný koláč
Tak a máme tu podzim v plné síle, já se konečně dostala k dalšímu pečení a hlavně psaní. No a jdeme hnedka na to, mám pro vás skvělý recept na jablečný koláč.
Ještě než sem dám recept, náplň jsem měla nadělanou dopředu, dělala jsem ji už v létě a zavařovala do sklenic, dám sem recept i na tu, ale pro vás takový tip - nadělejte si to dopředu do sklenic a máte pak zásoby i na zimu, náplň se dá použít do čehokoliv, takže je to opravdu parádní.
Těsto:
40g cukr moučka
3 žloutky
1/2 prášku do pečiva
200g másla
3 lžíce mléka
300g hladké mouky
Náplň
4 hrnky nakrájeného jablka na tenké plátky
2 lžíce citrónové šťávy
1/2 hrnku cukru
3 lžíce kukuřičného škrobu
1/4 lžičky muškátového oříšku
1 lžička skořice
1 hrnek teplé vody
Jak na těsto:
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, přisypeme cukr a uděláme důlek uprostřed.
- Přidáme žloutky a změklé máslo na plátky
- Přilijeme trochu mléka a zpracujeme těsto (nebo jako já, zapnete robota :o))
- Na vále poprášeném moukou těsto rozválíme na kulatý plát, měl by lehce přesahovat hrany.
- Lehce namotáme na váleček a přendáme do formy, která je vymazaná máslem a vysypaná strouhankou.
- Přesahující kraje odkrojíme, těsto propícháme vidličkou a lehce posypeme strouhankou.
- Doporučuju si nechat trochu těsta na dozdobení vršku.
Jak na náplň:
- Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a na měsíčky.
- Dáme je do misky a zalijeme 3/4 hrnku vodou a citrónovou šťávu, aby neztmavla.
- V hrnci smícháme škrob se zbytkem vody, na mírném ohni mícháme dokud se nerozpustí.
- Přidáme skořici, cukr a muškátový oříšek a mícháme dokud se to znovu nerozpustí.
- Přidáme celou mísu s jablky a dusíme na mírném ohni dokud jablka nezměknou. Průběžně promícháváme.
- Pokud budete náplň dávat rovnou na těsto, nechte to vychladnout. Pokud to chcete zavařovat, tak dejte rovnou do sklenic a můžete je zavařit. Já je zavařuji v myčce.
- Po přidání náplně dozdobíme vršek. Můžete buď vyválet malé hady a udělat mřížku a nebo já jsem vykrajovala lístečky.
- Celý koláč pečeme na 180°C cca 30 minut, dokud nejsou okraje zlatavé.
A to je celé :))
Pokud se vám můj blog líbí a chcete dostávat informace o aktuálních článcích, můžete dát like na -> facebooku nebo sledovat na -> instagramu:). Přidávám tam pravidelně fotky, takže nemusíte čekat na článek.
Bon appetite, eN ♥
Komentáře
Okomentovat